СУБ’ЄКТ КОРУПЦІЙНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Коваль, Б. В. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
Cтаттю присвячено характеристиці суб’єктів корупційних правопорушень у сфері охорони здоров’я. Проаналізовано наукові публікації, законодавчі та підзаконні акти, які дозволяють розкрити тему дослідження. Указано, що суб’єкт вчинення корупційних правопорушень у сфері охорони здоров’я має спеціальний характер. Зроблено висновок, що такими суб’єктами можуть бути державні службовці центральних і місцевих органів управління закладами охорони здоров’я. Державні службовці Міністерства охорони здоров’я України та місцевих державних адміністрацій можуть порушити норми антикорупційного законодавства. До суб’єктів корупційних правопорушень у сфері медицини належать службовці органів місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають заклади охорони здоров’я. Також корупційні правопорушення можуть бути вчинені працівниками закладів охорони здоров’я, які виконують організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції. Порушити норми антикорупційного законодавства можуть генеральний директор, директор, головний лікар закладу охорони здоров’я, медичний директор або заступник головного лікаря, завідувач або начальник відокремленого відділення або амбулаторії. Звернено увагу на відсутність однакового визначення посадової особи в різних законодавчих актах. Запропоновано внести зміни до чинного законодавства для врегулювання питання про визначення переліку осіб, котрі можуть бути суб’єктами корупційних правопорушень у сфері медицини, а саме: закріпити в Основах законодавства про охорону здоров’я орієнтовний перелік працівників закладів охорони здоров’я, які мають статус посадових осіб публічного права. Передбачити сутність організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків посадових осіб у сфері охорони здоров’я.