РОЗКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ЯК ЗАВДАННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ - Лук’янчиков, Є. Д.; Лук’янчиков, Б. Є.; Микитенко, О. Б. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2025)
У статті аналізуються поняття «розкриття» й «розслідування кримінальних правопорушень». Звертається увага на відсутність єдиного підходу до розуміння їх сутності й змісту науковцями в галузі кримінального процесу, криміналістики, теорії оперативно-розшукової діяльності, що потребує подальших пошуків. Аналізуються роботи науковців, починаючи із сімдесятих років минулого століття, які були присвячені аналізу розглядуваних понять і їх зв’язку з іншими категоріями кримінального процесу, криміналістики, теорії оперативно-розшукової діяльності. Визначено мету статті, яка полягає у формулюванні пропозицій щодо визначення завдання кримінального провадження як його розкриття, а в статті, присвяченій роз’ясненню термінів, зазначити, що правопорушення вважається розкритим, коли доведені всі необхідні обставини для ухвалення підсумкового процесуального рішення й воно набрало законної сили. Зазначається, що протягом тривалого часу поняття розкриття кримінальних правопорушень міцно ввійшло в науковий обіг, і воно використовувалося в КПК України 1960 року для визначення одного із завдань кримінального судочинства. У чинному КПК завдання кримінального провадження визначається як «розслідування», під яким варто розуміти певний вид процесуальної діяльності, яка має закінчитися відповідним результатом, а саме розкриттям події кримінального правопорушення, що й має бути завданням кримінального провадження. Звертається увага на недоцільність розглядати поняття «розкриття правопорушення» в кримінально-процесуальному, криміналістичному або оперативно-розшуковому розумінні. Для оцінювання роботи відповідних підрозділів, що беруть участь у розкритті правопорушень, краще користуватися поняттями, що повно й точно відображають їхній внесок у цю діяльність: виявлено кримінальних правопорушень; повідомлено про підозру; направлено до суду з відповідним процесуальним документом; ухвалено відповідних підсумкових рішень, що набрали законної сили. У висновках обґрунтовуються пропозиції про внесення змін до чинного КПК України щодо визначення завдань кримінального провадження.