ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ПРОТИДІЇ ОРГАНІЗОВАНОМУ НАРКОБІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Будік, І. М. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
У статті здійснено пошук шляхів удосконалення кримінально-правових інструментів протидії організованому наркобізнесу в Україні. Одним із таких шляхів визначено виокремлення підстав кримінальної відповідальності за пропозицію незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Розглянуто варіанти його реалізації: 1) шляхом доповнення ст. 307 КК України підставами кримінальної відповідальності за таку пропозицію; 2) виокремлення таких підстав в окремій статті – наприклад, у ст. 307-1 КК України. Визначено поняття такої пропозиції, а також обставини, які свідчать про дійсність намірів суб’єкта кримінального правопорушення. За результатами діяльності сучасних кол-центрів зауважено, що пропозиції щодо незаконної діяльності, які висловлюють їх учасники, стосуються не лише незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, але й інших кримінально-караних діянь, зокрема сутенерства, шахрайств. Тому в перспективі слід дослідити питання щодо криміналізації пропозиції на вчинення інших кримінальних правопорушень. Визначено напрями вдосконалення кваліфікуючих та особливо кваліфікуючих ознак злочину, передбаченого ст. 307 КК України. Зроблено висновок, що посилення покарання в санкціях ст. 307 КК України є надмірним і необґрунтованим. Тому запропоновано дещо гуманізувати покарання за вчинення злочину, передбаченого ст. 307 КК України, залишивши його в категорії тяжких деліктів для забезпечення серед іншого можливості проведення негласних слідчих (розшукових) дій у таких кримінальних провадженнях.