ПРЕДМЕТ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОСТУПКУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТАТТЕЮ 171 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Ісаєнко, Є. Г. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
У роботі розкрито головні положення про предмет кримінального проступку, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України, а саме визначено зміст речей матеріального світу, які належать до предметів цього делікту, та наведено їх перелік. Аргументовано, що предметом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України, можуть бути: 1) зібрані, опрацьовані, підготовлені журналістом матеріали; 2) технічні засоби, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю; 3) інші матеріальні цінності чи матеріальний об’єкт, з приводу яких, шляхом безпосереднього впливу на які чи щодо яких вчиняється перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (наприклад, майно медіа, неправомірна вигода тощо). Запропоновано підтримати пропозицію Є. В. Пилипенка щодо доцільності використання в диспозиції ст. 171 КК України узагальнюючого поняття «підготовлені журналістом» замість словосполучення «зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом», а також врахувати зазначене в ст. 4.11.10 проєкту КК України, що визначає підстави кримінальної відповідальності за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. Встановлено, що предмети кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171 КК України, мають не лише кримінально-правове (враховуються під час кваліфікації цього делікту, призначення покарання за його вчинення), а й міжгалузеве значення (для криміналістичної, кримінологічної, оперативно-розшукової характеристик кримінального правопорушення, а також характеристики предмета доказування)