ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛІСНОГО НЕВИКОНАННЯ ОБОВ'ЯЗКІВ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ - Кривопуск, О. Г. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
Статтю присвячено комплексному аналізу поглядів учених щодо криміналістичної профілактики злочинів, пов’язаних iз вчиненням злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною. Наголошено, що в наукових колах тривають численні дискусії щодо поняття криміналістичної профілактики, її структури тощо. Указано на необхідності визначення концепції криміналістичної профілактики злочинів, пов’язаних із вчиненням злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною з метою вирішення ряду теоретичних і практичних завдань, що виникають під час розслідування вказаних злочинів. У дослідженні зазначено, що в основу профілактичної діяльності більшість учених покладає дії із запобігання та припинення кримінального правопорушення, а також встановлення причин та умов, що сприяють вчиненню кримінального правопорушення. Натомість, враховуючи специфіку вказаного виду злочину, зауважено, що не менш важливим завданням є застосування заходів інформаційного характеру та заходів впливу на поведінку осіб, які схильні до протиправної поведінки з метою недопущення вчинення злочинів вказаної категорії в майбутньому. На підставі проведеного аналізу конкретизовано детермінанти, типові для вчинення злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною. За результатами проведеного дослідження запропоновано перелік найбільш дієвих профілактичних заходів, які окремо або сукупно дозволять зменшити кількість вчинюваних злочинів зазначеної категорії. Автором сформульоване власне бачення щодо подальшого дослідження та використання в практичній діяльності основних аспектів криміналістичної профілактики злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною, а також окреслено основні профілактичні заходи, що застосовуються уповноваженими особами в процесі досудового розслідування кримінальних проваджень, які мають ознаки злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною.