УЧАСТЬ СПЕЦІАЛІСТА В ПІДГОТОВЦІ ДО ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ - Коваленко, О. О. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
Статтю присвячено тактичним рекомендаціям залучення та використання консультаційної допомоги спеціаліста на етапі підготовки до проведення обшуку, зокрема під час його планування. Також висвітлено деякі проблемні моменти, що виникають на робочому етапі проведення обшуку. Наголошено, що за своїм сутнісним характером діяльність спеціаліста в плануванні обшуку є аналітично-прогностичною, адже вимагає від нього оцінювання вагомої кількості обставин і чинників, а на підставі цього – надання консультаційно-довідкової допомоги стороні обвинувачення з приводу запитань, вирішення яких потребує спеціальних знань. Обґрунтовано, що за наявності достатніх підстав залучення до обшуку спеціаліста, який є працівником державної установи, підприємства, організації та ін., тактично раціональнішим є ініціювання такої потреби перед слідчим суддею, зокрема шляхом викладення відповідних аргументів у тексті клопотання про проведення обшуку. Наголошено, що це позитивно позначиться на строках виконання ухвали про проведення обшуку, а також забезпечить обов’язковість її виконання відповідними установами. Визначено окремі помилки, що мають місце в практичній діяльності під час проведення обшуків. З’ясовано, що на практиці через відсутність належного планування обшуку, не визначення ролі та функцій його учасників, фактично відбувається зміна статусів учасників, що є неприпустимим, адже може призвести до визнання здобутих доказів недопустимими. Ураховуючи практику Європейського суду з прав людини, обґрунтовано потребу детального викладення доводів щодо всіх обов’язкових реквізитів клопотання про проведення обшуку. Визначено, що перспективами подальших наукових розвідок мають стати питання участі спеціалістів у проведенні обшуків, метою яких є відшукання та вилучення документів, зокрема й цифрових, комп’ютерних даних, а також вибухових речовин, вибухових пристроїв, зброї та боєприпасів.