НАПРЯМИ ЩОДО РОЗВИТКУ ТРАНСКОРДОННОГО РИНКУ ПРАЦІ В КОНТЕКСТІ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Прогонюк, Л. Ю. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
У статті відображено основні проблемні питання процесів транскордонної міграції населення українсько-словацького прикордоння та напрями щодо розвитку транскордонного ринку праці як чинника регулювання міграційних процесів. Проведено дослідження понять «ринок» та «ринок праці», надавши трактування у вузькому та широкому значеннях. На підставі цього запропоновано трактувати транскордонний ринок праці як систему суспільних відносин, пов’язаних з узгодженням попиту та пропозиції трудових ресурсів, умов формування робочої сили, оплати праці та соціального захисту в рамках перехресного – прикордонної області. Визначено, що елементами транскордонного ринку праці є сукупний попит, який відображає загальну потребу економіки регіону в робочій силі, та сукупна пропозиція – усього економічно активного населення регіону. Проаналізовано, що транскордонний ринок праці забезпечується через систему суспільних відносин, пов’язаних з узгодженням попиту та пропозиції трудових ресурсів, умов формування робочої сили, оплати праці та соціального захисту в рамках прикордонного регіону. Питання розвитку транскордонного ринку праці в частині регулювання міграційних процесів було ініційовано у співпраці по обидва боки кордону з місцевими громадами, неурядовими організаціями, адміністративними структурами, соціально-економічними партнерами, просування та реалізації спільних заходів та проєктів. У рамках транскордонної соціальної інтеграції запропоновано низку заходів для розвитку ефективного транскордонного ринку праці з метою стабілізації міграційних процесів у регіоні: вдосконалення системи інформаційного забезпечення транскордонного ринку праці, визначено форми сприяння розвитку транскордонного співробітництва, визначено заходи підтримки у сфері освіти та професійного розвитку для розвитку транскордонного ринку праці.