КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ І ПРЕКУРСОРІВ - Будік, І. М. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
У статті досліджено кримінально-правові ознаки злочинних організацій у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів. Встановлено, що ці ознаки мають важливе значення для кваліфікації кримінальних правопорушень, слугують певним орієнтиром у запобіганні фактам створення та участі в злочинних організаціях, а також в розслідуванні відповідних кримінальних проваджень. Визначено їх зміст та особливості взаємозв’язку. Аргументовано, що значний кількісний склад цих утворень (зазвичай понад 10 учасників) обумовлений функціональними особливостями організованого наркобізнесу. З’ясовано, що стійкість злочинної організації на практиці пов’язують із тривалістю функціонування об’єднання, метою, ієрархічною структурою, правилами поведінки, зв’язком між учасниками, корупційними зв’язками, протидією конкурентам тощо. Ієрархічна структура злочинної організації базується на злочинному авторитеті та інших особистих якостях організатора серед осіб, що займаються кримінально протиправною діяльністю у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів. До злочинної організації він залучає осіб, які поділяють його мету щодо незаконного збагачення шляхом організованого наркобізнесу. Керівництво такою організацією як правило здійснює декілька осіб. Зорганізованість за попередньою змовою для спільної діяльності членів або структурних частин злочинних організацій полягає в умисному добровільному об’єднанні у стійке ієрархічне об’єднання з усвідомленням кримінальної протиправності та наслідків своїх дій. Метою всіх злочинних організацій у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів є отримання прибутку від цих деліктів.