ОБШУК У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ ЩОДО ШАХРАЙСТВ, УЧИНЕНИХ УЧАСНИКАМИ ОРГАНІЗОВАНИХ ЗЛОЧИННИХ ОБ’ЄДНАНЬ - Крижевський, А. В. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2025)
Стаття присвячена розкриттю особливостей проведення обшуку в кримінальних провадженнях щодо шахрайств, учинених учасниками організованих злочинних об’єднань. Виокремлено основні проблемні аспекти, що виникають у правозастосовній діяльності прокурора, слідчого в разі звернення до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук у житлі й іншому володінні особи, і запропоновано шляхи їх вирішення з урахуванням дотримання законодавчих вимог. Визначено, що особливістю проведення обшуку в досліджуваній категорії кримінальних проваджень є конкретизованість об’єктів пошуку; належність об’єктів пошуку учасникам організованих злочинних об’єднань; наявність в учасників організованих злочинних об’єднань вогнепальної й холодної зброї, вибухівки, предметів, що є вилученими із законного обігу, предметів, за виготовлення, зберігання та збут яких передбачена кримінальна відповідальність, предметів, що мають на собі сліди злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, різного роду документів, осіб, яких переховують учасники організованих злочинних об’єднань у тих чи інших місцях тощо; примусовий характер обшуку; невідкладний характер обшуку, з метою подолати значну протидію з боку владних осіб, владних структур, корумпованих працівників правоохоронних органів, учасників інших злочинних об’єднань, у тому числі й тих, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі; проведення «групових обшуків», тобто серії одночасних обшуків за місцем роботи або проживання учасників організованих злочинних об’єднань; необхідність залучення до проведення обшуку співробітників підрозділів особливого призначення в разі ризику збройного опору або знищення доказів тощо. Констатовано, що, попри ефективність проведення «групових обшуків», на практиці виникають проблеми, а саме: оскарження законності обшуку (через порушення процедури або недостатність підстав); витік інформації, що ускладнює затримання організаторів шахрайських схем; труднощі в установленні реальних вигодонабувачів злочинної діяльності. Звернуто увагу, що законодавчий припис щодо обов’язкової аудіо- та відеофіксації проведення обшуку в учасників організованих злочинних об’єднань покликаний забезпечити додаткові гарантії законності під час цієї слідчої (розшукової) дії.