ОБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У ГАЛУЗІ ФІНАНСІВ - Рекуненко, Т. О. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2025)
У статті, ґрунтуючись на аналізі чинного законодавства, наукових джерел і правозастосовної практики, визначено загальний, родовий та безпосередні об’єкти адміністративних правопорушень у галузі фінансів. Під останніми в широкому розумінні слід вважати суспільні відносини, що виникають у процесі фінансово-економічної діяльності, регулюються нормами фінансового, господарського, податкового права, а також права соціального забезпечення та охороняються заходами адміністративної відповідальності, передбаченими чинним адміністративно-деліктним законодавством України. Визначення об’єкта конкретного адміністративного правопорушення у галузі фінансів дає змогу ідентифікувати, які саме суспільні відносини зазнають посягання – врегульовані нормами фінансового, господарського, податкового права або права соціального забезпечення. Водночас, автором зазначається, що для правильної кваліфікації правопорушень у галузі фінансів важливе значення має характеристика їхньої об’єктивної сторони. В адміністративно-правовій теорії вона розглядається як зовнішній прояв протиправної поведінки, що існує в об’єктивній реальності у вигляді конкретних форм правопорушень. Об’єктивна сторона адміністративного правопорушення у галузі фінансів визначається сукупністю ознак, закріплених у диспозиції відповідної норми глави 12 Особливої частини розділу II Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці ознаки характеризують зовнішню сторону протиправного винного діяння та є обов’язковими для його кваліфікації як адміністративного проступку у галузі фінансів. Акцентується увага на тому, що встановлення об’єктивної сторони адміністративного правопорушення у галузі фінансів має важливе значення для визначення його як простого або складного адміністративного проступку, а також для з’ясування особливостей юридичного складу. Залежно від наявності чи відсутності шкідливих наслідків для об’єкта посягання, юридичний склад правопорушення може бути формальним, матеріальним або формально-матеріальним.