СУБ’ЄКТ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - Ісаєнко, Є. Г. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2025)
Статтю присвячено дослідженню суб’єкта кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України, яке охоплює перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення належного захисту журналістів, що виконують функцію незалежного контролю за владою та суспільно значущими процесами. У статті здійснено аналіз наукових підходів до визначення суб’єкта кримінального правопорушення, з огляду на загальні та спеціальні ознаки, що можуть визначати відповідальність особи. Увагу зосереджено на дискусійних питаннях щодо можливості притягнення до відповідальності неповнолітніх осіб, використання штучного інтелекту в механізмах перешкоджання журналістській діяльності, а також кримінально-правової відповідальності юридичних осіб. Встановлено, що загальний суб’єкт цього злочину – це фізична осудна особа, яка досягла віку 16-ти років, натомість спеціальний суб’єкт – це службова особа, що використовує свої повноваження для незаконного впливу на журналістів. Аналіз практики застосування ст. 171 Кримінального кодексу України дає підстави для висновку про необхідність удосконалення правових норм, що регулюють питання кримінальної відповідальності за перешкоджання законній діяльності журналістів. Основні результати дослідження засвідчують, що кримінально-правовий механізм захисту журналістів має бути розширений, зокрема через уточнення законодавчих положень щодо відповідальності юридичних осіб, а також правового врегулювання використання штучного інтелекту в контексті інформаційного впливу й цензури. Результати дослідження сприятимуть глибшому розумінню механізмів захисту прав журналістів, а також розробленню рекомендацій щодо вдосконалення законодавчого регулювання відповідальності за перешкоджання їхній діяльності.