СУЧАСНІ ВИКЛИКИ В ЗАХИСТІ ПІДОЗРЮВАНОГО ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Коломойцев, М. М. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
У статті обґрунтовано позицію, що провадження правозахисної діяльності завжди ускладнене низкою чинників об’єктивного та суб’єктивного характеру. Наголошено, що в умовах дії правового режиму воєнного стану кількість таких складнощів суттєво збільшилася, адже, крім традиційних, додалися ще й інші, які, зокрема, зумовлені особливостями воєнно-політичної обстановки. Визначено, що актуальними викликами, котрі виникають у питаннях здійснення захисту особи та надання затриманим за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, правничої допомоги, є забезпечення повноцінної реалізації гарантій професійної діяльності адвоката в кримінальному провадженні. Це, зокрема, стосується можливості конфіденційного спілкування адвоката зі своїм захисником, своєчасного залучення адвоката як у тих провадженнях, де особу затримано в порядку ст. 208 КПК України, так і в тих, де прийнято рішення про слухання справи в порядку спеціального кримінального провадження. Тому вважаємо, що актуалізоване впровадження таких змін у чинні положення кримінального процесуального законодавства, як: 1) закріплення правової процедури перевірки процесуальним керівником обґрунтованості відмови затриманого та підозрюваного від реалізації свого права на захист з покладенням в її основу правових позицій ЄСПЛ; 2) визначення процедури відмови захисника від участі в кримінальному провадженні через життєві обставини, зумовлені змінами воєнно-політичної обстановки в державі; 3) вироблення правових механізмів щодо активізації діяльності адвокатів регіональних центрів з надання безоплатної правничої допомоги в провадженнях, розгляд яких здійснюється за процедурою in absecntia. Вважаємо, що саме ці проблеми ще тривалий час не втрачатимуть своєї актуальності, а тому мають стати предметом подальших наукових досліджень.