ДОКУМЕНТУВАННЯ ЖОРСТОКОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИМИ ТА ЦИВІЛЬНИМ НАСЕЛЕННЯМ: УСКЛАДНЕННЯ ТА ВИКЛИКИ - Грига, М. А.; Бурнос, О.О. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
Стаття присвячена актуальним проблемам, які виникають під час документу-вання жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням. Ак-центовано, що формування якісної доказової бази в таких провадженнях є вкрай ва-жливим етапом притягнення до кримінальної відповідальності російських військо-вих, які вчинили досліджуваний воєнний злочин на території України. Констато-вано, що збір та фіксація доказової інформації в таких провадженнях є вкрай усклад-неними через цілу низку факторів, найбільш значущими з яких є такі: загроза безпеці учасників слідчих (розшукових) дій унаслідок мінування території, руйнувань, об-стрілів тощо; суттєвий розрив у часі між вчиненням досліджуваних злочинів і можли-вістю дослідити їх слідову картину, а також втрата значної частини слідів унаслідок ведення активних бойових дій; відсутність основних учасників події (свідків, потерпі-лих та ін.) внаслідок їх смерті, поранення, переїзду, полону тощо; недостатній досвід розслідування воєнних злочинів, а також брак знань у галузі міжнародного гуманіта-рного права у вітчизняних правоохоронців; недосконалі алгоритми (методика) доку-ментування таких злочинів; залучення до процесу документування значної кількості осіб (представників сил безпеки, експертних підрозділів, міжнародних та волонтерських організацій та ін.), діяльність яких потрібно координувати та взаємоузгоджу-вати; значна тривалість експертних досліджень через надмірне навантаження судо-вих експертів тощо. Здійснено спробу вироблення напрямів подолання ускладнень, щодо яких мо-жлива протидія, зокрема шляхом: інтенсифікації підготовки та постійного підви-щення кваліфікації фахівців для таких розслідувань (з урахуванням міжнародних практик); максимального використання цифрових доказів, а також сучасних нау-ково-технічних засобів, які дозволяють проводити окремі слідчі (розшукові) дії опосе-редковано; налагодження ефективної взаємодії між суб’єктами документування з урахуванням особливостей їх інформаційного обміну, компетенції тощо.