АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ЖУРНАЛІСТА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Ніцевич, О. В. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2024)
У статті досліджено актуальні питання адміністративно-правового статусу журналіста в умовах воєнного стану. Проаналізовано національне та міжнародне законодавство, що регулює реалізацію адміністративно-правового статусу журналіста. Наголошено, що, незважаючи на міжнародну увагу, міжнародні гарантії професійної діяльності журналіста, які стосуються його особистої безпеки, не реалізуються повною мірою, а норми, що регулюють реалізацію окремих елементів його адміністративно-правового статусу, є застарілими. Визначено елементи адміністративно-правового статусу журналіста в умовах воєнного стану, до яких запропоновано віднести: права та обов’язки, гарантії діяльності, юридична відповідальність. Запропоновано авторське розуміння поняття адміністративно-правовий статус журналіста в умовах війни, під яким слід розуміти сукупність взаємопов’язаних та взаємообумовлених прав та обов’язків, гарантій професійної діяльності журналіста, що врегульовані нормами адміністративного права та визначають сутність і характер діяльності журналіста в умовах війни, а також юридичну відповідальність. Встановлено елементи адміністративно-правового статусу журналіста в умовах воєнного стану: права й обов’язки (ядро адміністративно-правового статусу журналіста), гарантії діяльності журналіста та юридична відповідальність. Окреслено пріоритетні напрями удосконалення адміністративно-правового статусу журналіста в умовах воєнного стану. Зроблено висновок, що сьогодні потребують свого регулювання положення про гарантії особистої безпеки журналіста в зоні ведення бойових дій, надання йому особливого правового статусу, а не статусу цивільної особи. З цією метою доцільним вбачаємо переглянути механізм взаємодії України з Міжнародним Червоним Хрестом щодо безпеки журналістів.