ЗНАЧЕННЯ СУДОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ - Амеліна, А. С. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
У статті проаналізовано значення судово-економічної експертизи при розслідуванні кримінальних правопорушень у сфері оподаткування. Автором визначено предмет, об’єкти, завдання проведення судово-економічної експертизи. Зазначено, що судово-економічна експертиза визначає правильність відображення фактів фінансово-господарської діяльності підприємства (фірми), організації, установи в документах бухгалтерського обліку та звітності. Значне місце в статті приділено переліку документів, які досліджують під час проведення експертизи. Встановлено, що судово-економічна експертиза визначає правильність відображення фактів фінансово-господарської діяльності підприємства (фірми), організації, установи в документах бухгалтерського обліку та звітності. Акцентовано увагу, що при розслідуванні ухилення від сплати податків, зборів найпоширенішою та найважливішою експертизою виявляється експертиза бухгалтерського та податкового обліку, яка, своєю чергою, є підвидом економічної. Наголошено на тому, що серед основних завдань, що вирішуються судово-економічними експертами, виділяють такі: завдання, пов’язані з ідентифікацією об’єктів, діагностичні завдання, завдання, зумовлені експертною профілактикою. Зазначено, що при виявленні й доказуванні порушень, які сприяли економічним зловживанням, слідчому та експерту-економісту необхідно керуватися фундаментальними фінансово-бухгалтерськими поняттями, оскільки вони перебувають у безпосередньому зв’язку зі змістом роботи в економічній галузі правоохоронного органу, судово-експертної установи та бухгалтерії. Встановлено, що під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері оподаткування основними процесуальними діями, які дозволяють збирати документи-докази ухилення від оподаткування, є тимчасовий доступ до документів та обшук. Наголошено, що від взаємодії слідчого й експерта-економіста, а також порядку використання спеціальних економічних знань при розслідуванні фінансових правопорушень залежить ефективність розслідування матеріалів кримінального провадження.