ЗАХОДИ З ВИЯВЛЕННЯ ПРИЧИН, ЩО СПРИЯЛИ ВЧИНЕННЮ ПРАВОПОРУШЕНЬ ДІТЬМИ - Капуляк, В. П. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
Наукове дослідження присвячено питанням виявлення причин, що сприяють вчинення правопорушень неповнолітніми. Визначено роль ювенальної превенції у здійсненні заходів iз виявлення причин, що сприяли вчиненню правопорушень дітьми. Зазначено, що задля подолання протиправної поведінки неповнолітніх представники органів державної влади повинні не тільки боротися з негативною поведінкою дітей, а й вчасно здійснювати профілактичні заходи щодо попередження та запобігання протиправних дій з боку останніх, серед яких запропоновано: проведення систематичних попереджувальних, виховних бесід з дитиною, проведення ознайомлювальних, попереджувальних бесід із батьками дитини, її законними представниками, з’ясування умови проживання дитини, з ким проживає дитина, тощо. Визначено основних суб’єктів, котрі здійснюють захист прав дітей, серед яких: органи місцевого самоврядування, дитячі психологи, правоохоронні органи, представники засобів масової інформації, громадські організації, волонтерські організації, представники закладів охорони здоров’я, дитячої психіатрії тощо. Деталізовано основні причини, що обумовлюють вчинення правопорушень неповнолітніми. Серед ключових чинників ризику щодо можливості скоєння правопорушень неповнолітніми виділено такі: негативний вплив у родині, негативне проведення дозвілля, негативний вплив засобів масової інформації, соціальні чинники, воєнний стан. Встановлено, що в період воєнного стану виявляти причини вчинення правопорушень дітьми вкрай складно, оскільки частина території країни перебуває в тимчасовій окупації, а на окремих територіях ведуться бойові дії. Правоохоронні органи державної влади нашої країни не мають змоги повноцінно працювати та вчиняти заходи щодо попередження та припинення правопорушень, де суб’єктами виступають діти, тому ситуація на таких територіях не контрольована. Запропоновано шляхи подолання протиправної поведінки в дитячому середовищі.