ПОТЕРПІЛІ ВІД РЕЙДЕРСТВА: СУТНІСТЬ І ВИДИ ЗАВДАНОЇ ШКОДИ - Тюлєнєв, С. А. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
У статті зазначено, що вид і розмір завданої кримінальним правопорушення шкоди є обставинами, що підлягають обов’язковому доказуванню у кримінальному провадженні. Указано, що особливу увагу їм слід приділяти під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, адже через їх учинення суб’єктам господарювання, їх власникам і подекуди працівникам може бути завдано майнову, моральну та фізичну шкоду. На підставі аналізу положень національних і міжнародних нормативно-правових актів визначено деякі аспекти набуття особою процесуального статусу потерпілого у кримінальному провадженні. Окреслено, які кримінальні правопорушення можуть бути віднесені до групи кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством. За характером учинених рейдерами дій та заподіяної через це потерпілому або потерпілим (юридичним і фізичним особам) шкоди запропоновано виокремлювати серед них такі групи: 1) через скоєння яких суб’єкту господарювання завдано майнову шкоду; 2) ті, унаслідок вчинення яких заподіяно майнову і моральну шкоду (остання, як правило, буде виражена у грошовому еквіваленті); 3) кримінальні правопорушення у зв’язку зі вчиненням яких потерпілим спричинено майнову та фізичну шкоду; 4) через учинення яких потерпілим завдано майнову, фізичну та моральну шкоду. Визначено, що задля доказування виду та розміру завданої потерпілому шкоди, з’ясування відомостей про грошові активи чи майно, одержані кримінально протиправним шляхом, а також задля забезпечення цивільного позову можливим є: отримання тимчасового доступу до речей та документів; проведення судових експертиз; одержання відомостей із державних реєстрів та реалізація інших процесуальних заходів. Окреслено перспективи подальших теоретичних пошуків і наукових розробок, які, зокрема, мають бути спрямовані на розробку науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення процесу розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством.