СИСТЕМА МУНІЦИПАЛЬНОГО ПРАВА ТА ЇЇ СТРУКТУРНІ ЕЛЕМЕНТИ - Колобиліна, О. О.; Кобко, Р. В. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
Муніципальне право являє собою галузь права, система норм і принципів якої спрямована на регулювання суспільних відносин, які виникають у сфері діяльності місцевого самоврядування та управління муніципальними утвореннями, такими як міста, селища та сільські ради. Саме нормами цієї галузі права визначаються повноваження органів місцевого самоврядування, порядок їх формування та діяльності, а також права та обов’язки громадян відносно муніципальних утворень. Водночас предмет правового регулювання муніципального права окреслено як суспільні відно-сини в сфері реалізації територіальною громадою права на місцеве самоврядування, пов’язаного з вирішенням питань місцевого значення. Аргументовано, що система муніципального права являє собою об’єднання муніципально-правових норм та інститутів, які розташовані в певній послідовності та ієрархії в залежності від їх значення та ролі в нормативно-правовому регулюванні муніципальних відносин. З огляду на запропоноване вище визначення, ключовими структурними елементами системи муніципального права є муніципально-правові норми та інститути. Рекомендовано підхід, за яким саме правову культуру вбачається розуміти первинним елементом системи права, з огляду на її системоутворюючий, наскрізний характер по відношенню як до принципів права, так і до норм права. Зауважено, що муніципальне право в умовах сьогодення є надважливою галуззю права, від ефективності функціонування якого залежить: по-перше, результативність завершення муніципальної реформи; по-друге, робота органів місцевого самоврядування, а відтак і реалізації державної політики у відповідній сфері. Саме тому важливим завдання законодавця є створення необхідних умов для безперебійного та якісного функціонування всіх інститутів муніципального права.