АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Музичук, О. М. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка, 2023)
У роботі втілений авторський погляд на гуманітарну допомогу як важливий елемент підтримки населення України, що в умовах воєнного стану опинилося в надзвичайно вразливому економічному та соціально-психологічному становищі. Акцентовано увагу на тому, що в умовах воєнного стану були переосмислені такі категорії, як «допомога» та «соціальна допомога» на фоні повернення до первинних потреб у їжі, питній воді, безпечному навколишньому середовищі. Втілений авторський погляд щодо наявних у сфері адміністративно-правового регулювання недоліків та констатовано, що процедура розподілу гуманітарної допомоги залишається недостатньо налагодженою на рівні нормативно-правового регулювання, породжуючи середовище, сприятливе для корупційних проявів та інших правопорушень. Зроблено акцент на необхідності висвітлення інформації про вміст вантажу та його подальший розподіл на відповідних сайтах чи цифрових державних реєстрах. Зазначено, що потребує нормативно-правового закріплення і процедура визначення, систематизації та аналізу реальних потреб цивільного населення, визначення правового статусу донора, набувача, отримувача, Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань, взаємодії (узгодження діяльності) останнього з іншими суб’єктами у сфері гуманітарної допомоги, методика розподілу отриманої гуманітарної допомоги, а також порядок взаємодії різних отримувачів між собою. Запропоновано наступні шляхи вдосконалення порядку отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, а саме детальний аналіз потреб населення в гуманітарній допомозі, врахування особливостей конкретного регіону, популяризація в суспільстві високих зразків поведінки конкретних осіб-отримувачів гуманітарної допомоги, розробка та впровадження в контрольно-наглядову діяльність органів державної влади цифрових технологій, електронних баз даних, програмного забезпечення. Перспективними напрямами подальших досліджень визначено наукове осмислення поглядів зарубіжних дослідників на ті чи інші питання, пов’язані з адміністративно-правовим регулюванням гуманітарної допомоги, проведення статистичних досліджень у сфері гуманітарної допомоги, визначення місця та особливостей волонтерства в контексті досліджуваної проблематики.